09 augustus 2008


De Olympische spelen hebben zich weer weergaloos op gang getrokken, om alle fans van de komboloi weer flukse sportprestaties te schenken.
Fijn dat historisch erfgoed in ere wordt gehouden. Om de dagen voor de komende olympische spelen te voorspellen gebruikten de antieke Grieken niet zomaar een onnozel zakagendaatje, maar wel het befaamde mechanisme van Antikythera, waar vandaag de dag heel wat wetenschappers theorieën rond knutselen ( in de hoop te bewijzen dat het uiteindelijk niet zo'n speciale machine betreft, en ons zo het gevoel te geven dat we er sinds de voorbije 2150 jaar op vooruit zijn gegaan ).
Het mechanisme van Antikythera, is als het ware de allereerste computer, een ingenieus wiskundig onderlegd telraam dat gebruikt werd om complexe berekeningen uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld het voorspellen van zonsverduisteringen en het bepalen van de data waarop de Olympische Spelen zouden plaatsvinden. Hemellichamen en hemelse lichamen, dat hield die antieke Grieken bezig. En die studie namen ze serieus genoeg om niets aan het toeval over te laten. Bij de antiek-Griekse sport was alles gericht op berekening zodat de spanningsboog volledig op het esthetisch genoegen kon gericht zijn. Interessant, hé; die sport ?!

Geen opmerkingen: