17 december 2013

Daens 175 - Herdenking van de intellectuele nalatenschap van de gebroeders Daens te Aalst.

In 2014 herdenkt Vlaanderen de Groote Oorlog die honderd jaar geleden over het Europese continent raasde. Vooral in West-Vlaanderen is de herinnering aan dit gebeuren ingegroefd in de bodem met talloze indrukwekkende sporen die vandaag een culturele herinnering vormen voor de strijd die de wereld onherroepelijk veranderd heeft.
 

In Oost-Vlaanderen zijn deze littekens vooral onderhuids aanwezig, waardoor het hele 'oorlogsherdenkingsgebeuren' vanzelfsprekend bescheidener blijft. Daarentegen is Oost-Vlaanderen bezaaid met cultuurinstellingen en landmarks die verwijzen naar die andere, verborgen Groote Oorlog die de sociale strijd is geweest. Deze strijd die tegemoet kwam aan de ideeën van de Verlichtingsfilosofen die volledig gefnuikt waren geweest in de maalstroom van de industriële revolutie, maar tenslotte ergens onder de mistige stofwolk van bommen en soldaten op het oorlogsfront gelijktijdig beslecht werd met de wapens van WOI.
Het is in die 'Groote Oorlog' dat de gebroeders Daens een cruciale voortrekkersrol hebben gespeeld en hun strijdpunten van toen bepalen mee ( en vandaag misschien méér dan ooit) de actualiteit op vlak van economie, politiek en cultuur.

Daens 175 - Dank Daens!


Het lijkt bijgevolg niet meer dan terecht dat het Daensfonds in 2014 op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland uitpakt met de herdenking van de intellectuele nalatenschap van de gebroeders Daens in de streek rond Aalst.

Geen opmerkingen: